Click here to edit title

Click here to edit subtitle

K-Wave Trip in Istanbul

Στη γειτονική μας Τουρκία, πριν λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε, όπως πολλοί από τους fans γνωρίζουν, το Music Bank in Istanbul. Ένα μεγάλο επίτευγμα για το kpop κοινό της Τουρκίας. Μία άκρως δυναμική συναυλία στην οποία συμμετείχαν μεγάλα ονόματα: MBLAQ, Ailee, F.T Island, Miss A, BEAST και Super Junior. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί, είναι πως η συναυλία στην Κωνσταντινούπολη ήταν μέρος του Istanbul-Gyeongju World Cultural Expo 2013, μίας έκθεση με θέμα τον Νοτιοκορεάτικο και τον Τούρκικο πολιτισμό και τη σχέση μεταξύ των 2 χωρών. Το expo ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου και έκλεισε στις 22 Σεπτέμβρη.

Ήταν μία έκθεση με δρώμενα να λαμβάνουν μέρος σε κάθε γωνιά της Κωνσταντινούπολης.

Η έκθεση έγινε με θέμα τον 'Δρόμο του Μεταξιού', καθώς η Τουρκία και η Νότιος Κορέα βρίσκονται στο δυτικότερο και ανατολικότερο άκρο του δρόμου αυτού αντιστοίχως. Η έναρξη της έκθεσης έγινε στην πλατεία Sultan Ahmet, που βρίσκεται μπροστά από την Αγία Σοφιά και εκεί ήταν και η καρδιά της έκθεσης καθ' όλη τη διάρκεια της.


Παραστάσεις και Δρώμενα

Στις 23 ημέρες που διήρκησε η έκθεση υπήρξαν πολλά δρώμενα και παραστάσεις.

Δρώμενα με διαφορετικό περιεχόμενο. Στη μία περιοχή παραδοσιακοί χοροί, σε μία άλλη παράσταση με B-boys, σε μία τρίτη κάποιο μιούζικαλ.

Από τις πιο αναμενόμενες παραστάσεις ήταν το μιούζικαλ Silla, Land of the New Kingdom, μία ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται στην εποχή της δυναστείας του Silla. Η αναμονή άξιζε καθώς η παράσταση δεν απογοήτευσε το κοινό.


Από μία τέτοια έκθεση φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά στοιχεία. Στo Sultan Ahmet, μπροστά από την Αγία Σοφιά, υπήρχαν μικροί χώροι όπου μπορούσες να δοκιμάσεις κορεάτικη καλλιγραφία, να σου γράψουν το όνομα σου στα Κορεάτικα, ή να δοκιμάσεις hanbok (παραδοσιακό Κορεάτικο ένδυμα). Φαντασμαγορική ήταν η χορευτική παράσταση στην οποία παρουσιαστηκέ ο παραδοσιακός χορός “the farmer's dance” ή αλλιώς nongak. Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης υπήρχαν πολλές παραδοσικες παραστάσεις και από τις 2 χώρες που προσέλκυσαν τόσο αυτούς που πήγαν με σκοπό να τις παρακολουθήσουν εξ' αρχής αλλά και τουρίστες που απλά έτυχε να παρευρεθούν τυχαία.


Πέρα από την παράδοση ωστόσο υπάρχουν πάντα και τα σύγχρονα θέματα. Έτσι στην έκθεση συμπερίλφθηκαν παραστάσεις b-boys Κορεατών και Τούρκων που κατάφεραν να εκπλήξουν όσους παρακολουθούσαν χάρη στις χορευτικές τους ικανότητες.

Επιπλέον στα πλαίσια της σχέσης των 2 χωρών και της προβολής όλων των συνιστωσών του πολιτισμού τους στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν κονσέρτα, επιδείξεις TaeKwonDo, επιδείξεις μόδας με παραδοσιακά ρούχα απο Τουρκία και Κορέα δοσμένα με μία πιο σύχρονη αισθητική καθώς και μία έκθεση φωτογραφίας που λειτούργησε ως ανταλλαγή καλλιτεχνικών απόψεων μιας και συμμετείχαν Κορεάτες και Τούρκοι φωτογράφοι, όπου μέσα από φωρογραφίες απεικονιζόταν η ιστορία, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις της Νοτίου Κορέας με σκοπό τα δύο αυτά έθνη να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν ακόμη περισσότερο όχι μόνο τις εμπορικές ή οικονομικές τους σχέσεις αλλά και τις πολιτισμικές.


Τέλος στην έκθεση φιλοξενήθηκε ένα φεστιβάλ Κινηματογράφου όπου δίηρκησε μία εβδομάδα και προβλήθηκαν συνολικά 17 ταινίες ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι Κορεάτικης Προέλευσης Architecture 101, The King and the Clown και The Thieves αλλά και οι Τουρκικής πρόελευσης βραβευμένες ταινίες Where the Fire Burns, Once Upon a Time in Anatolia και Night of Silence. Όπως αναφέρθηκε και από τους διοργανωτές ήταν το πρώτο φεστιβάλ που προσπάθησε να φέρει σε επαφή τις κινηματογραφικές βιομηχανίες διαφορετικών χωρών. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ εκτός από τις προβολές των ταινιών διοργανώθηκαν και σεμινάρια για αυτές τις κινηματογραφικές βιομηχανίες που μέχρι προσφάτως δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή. Στο φεστιβάλ έδωσαν το παρόν διακεκριμενοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί και των δύο εθνοτήτων.


World Water Forum 2015

Πρόκειται για ένα event που διοργανώνεται κάθε 3 χρόνια. Το 2012 διοργανώτρια ήταν η Μασαλία ενώ το 2009, ήταν η Κωνσταντινούπολη. Την οργάνωση για το 2015 ανέλαβε η Νότιος Κορέα και με αφορμή το expo στην έκθεση υπήρχε ένας χώρος που ήταν αφιερωμένος στο World Water Forum όπου υπήρχαν ενημερωτικά φυλλάδια στην είσοδο σε σχέση με το event και στο εσωτερικό μέσα από βίντεο και φωτογραφίες ταξίδευες για λίγο σε σε μαγευτικά μέρη και τοποθεσίες αυτής της όμορφης χώρας.


Παζάρι στον Δρόμο του Μεταξιού

Συνοδεύοντας το θέμα της έκθεσης δε θα μπορούσε να λείπει κάτι τέτοιο.

Στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφιά λοιπόν υπήρχε ένα παζάρι το οποίο είχε έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Εκτός από τα Κορεάτικα και Τούρκικα προϊόντα που πωλούνταν υπήρχαν και πάγκοι από άλλες χώρες όπως τα Σκόπια. Κατά μήκος του παζαριού εκτός χειροποίητα σουβενίρ και τοπικά προϊόντα υπήρχαν πάγκοι που παρουσίαζαν πιάτα και συνταγές από την Κορεάτικη κουζίνα και καλλυντικά κατευθείαν από τη Νότιο Κορέα, όπως bb cream. Η pop κουλτούρα ήταν και εκεί παρούσα καθώς ακριβώς μπροστά από το παζάρι υπήρχαν τηλεοράσεις που έδειχναν kpop μουσικά προγράμματα και trailer από σειρές.


Η έκθεση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και εκπληρωσε σε μεγάλο ποσοστό το στόχο της. Να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις 2 διοργανώτριες χώρες και τον πολιτισμό τους και παράλληλα Τούρκοι και Νοτιοκορεάτες να έρθουν πιο κοντά μέσα από ένα πολιτιστικό “αλισβερίσι” . Η επίσκεψη μας εκεί μας έπεισε και για τα δύο. Και αυτός είναι ο λόγος που οι διοργανωτές, οι παράγοντες και οι χορηγοί αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτό το επίτευγμα.


Ευχαριστήριο σημείωμα: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα korean fans που διευκόλυνε τη διαμονή μας στην Κωνσταντινούπολη καθώς και τις LG Electronics και Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας χωρίς τις οποίες αυτό το ταξίδι δε θα ήταν δυνατό.

 
Istanbul-Gyeongju World Culture Expo 2013
Music Bank Istanbul 2013
 

K-pop World Festival 2013


Το Κ-Pop World Festival είναι ένας διεθνής μουσικοχορευτικός διαγωνισμός που διοργανώνεται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νοτίου Κορέας KBS με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Συμμετέχουν 43 χώρες από τις οποίες στην τελική φάση του διαγωνισμού θα εμφανιστούν, κατόπιν επιλογής από ειδικούς του χώρου και ψηφοφορία κοινού μέσω διαδικτύου, 15 συμμετοχές.

Το επίπεδο των συμμετοχών είναι υψηλό και το κοινό που παρακολούθησε τους δύο προκριματικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γνώρισε τις ελληνικές συμμετοχές και πήρε μια δυνατή γεύση του “Κορεατικού Ρεύματος” (K-Wave) με εικόνες, ήχους και γεύσεις της Κορέας. Για την κάλυψη του ελληνικού προκριματικού το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κορέας KBS έστειλε ειδική αποστολή για να καταγράψει τις προσωπικές ιστορίες των φίλων της K-Pop και την διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής.


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Ελληνικός προκριματικός γύρος του K-Pop World Festival 2013 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Oι νικητές του πρώτου Kpop World Festival στην Ελλάδα είναι:

Αθήνα
1. Vlassis

2. Σοφία Κουτσούρη
3. Chekmates

Θεσσαλονίκη
1. Ερατώ Καλλίνη
2. PSYCHE

Special award by the Embassy of the Republic of Korea (voted by KBS) : R2E

Τελική κατάταξη νικητών
1. Vlassis
2. Σοφία Κουτσούρη
3. Chekmates
4. Ερατώ Καλλίνη

Οι συμμετοχές που θα διαγωνιστούν στην διαδικτυακή ψηφοφορία, διεκδικώντας μία θέση στους τελικούς του Kpop World Festival είναι :
στο τραγούδι ο Vlassis και στο χορό η ομάδα Checkmates.

Τα βίντεο με το οποίο θα διαγωνιστούν στη διαδικτυακή ψηφοφορία θα είναι η εμφάνισή τους στον Αθηναϊκό Τελικό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το βίντεο πρέπει να είναι αμοντάριστο και να μην έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία. Η ομάδα K-Wave Greece θα τα αναρτήσει στην εδική ιστοσελίδα του KBS.


Η πρώτη τηλεοπτική παρουσίαση του ελληνικού προκριματικού.

     Παρουσίαση του διαγωνισμού στην εκπομπή Free Fall στη Δημοτική Τηλεόραση                                              και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση στη Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης των τελικών του Kpop World Festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 
Υπό την αιγίδα

Με την ευγενική υποστήριξη

Με την υποστήριξη και συνεργασία
Χορηγοί επικοινωνίας
Ηχητική Επεξεργασία και Οργάνωση: Κωνσταντίνος Κατσαντώνης.
Styling : Νάνσυ Μάρη
 
 

"Introduction to K-Pop"


Με αϕορμή την διοργάνωση των προκριματικών στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου και τη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιουλίου για το K-Pop World Festival που θα διεξαχθεί στην Κορέα τον Οκτώβριο του 2013 η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα οργάνωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ομιλία με θέμα "Introduction to K-Pop", σε μια προσπάθεια γνωριμίας του ελληνικού κοινού με τον σύγχρονο πολιτισμό της Κορέας και την σημαντική παρουσία της στη Διεθνή μουσική σκηνή.


Στην Αθήνα η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Πανεπιστημίου της Indianapolis ενώ στη Θεσσαλονίκη,  σε συνεργασία με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση ϕιλοξενήθηκε στα STER CINEMAS. 

Σκοπός των δύο ομιλιών ήταν να παρουσιαστεί στο Ελληνικό κοινό το χθες και το σήμερα της K-Pop, τάσεις, τραγουδιστές και συγκροτήματα της Κορεατικής μουσικής σκηνής  μέσα από την αισθητική, την καλλιτεχνική και την εμπορική διάσταση του ϕαινομένου.


Στις δύο ομιλίες παραβρέθηκαν πολλοί ϕίλοι της K-Pop, ενώ έγινε και αναϕορά στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και την προβολή τηλεοπτικών σειρών από την Κορέα στην Ελληνική τηλεόραση. Στην διάρκεια της ομιλίας παρουσιάστηκαν παλιά και νέα τραγούδια της Kpop, ενώ στη Θεσσαλονίκη η προβολή έγινε για πρώτη ϕορά στην Ελλάδα σε κινηματογραϕική αίθουσα ενθουσιάζοντας το κοινό.

Το ρεπορτάζ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης για την εκδήλωση "Introduction to K-Pop"